restauracja w Krakowie
|Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednakowoż również przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych oraz w najwiÄ™kszym stopniu dostatnich w tradycjÄ™ krajowych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym sformuÅ‚owaniem. Jednak stolica MaÅ‚opolski to nie wyÅ‚Ä…cznie Wawel i Å‚adne zabytki – to również sztuka kulinarna i regionalne dania oraz produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Wielu podróżników zdaje siÄ™ nie pamiÄ™tać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania oraz regionalne produkty.
dobra kuchnia polska w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych skÅ‚adników – turyÅ›ci z reguÅ‚y wypatrujÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych opiszÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bÄ…dź też karp zatorski wÄ™dzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku bÄ…dź barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce i na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako zwykÅ‚y przysmak. Mowa oczywiÅ›cie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o ksztaÅ‚cie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go również specyficzne sploty, jakie wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać Å›rednicÄ™ pomiÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguÅ‚y obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem czy też kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej popularnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po reprezentatywnych pÄ™kniÄ™ciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukujÄ… nowych, polskich regionalnych kuchni i towarów, za pomocÄ… jakich mogÄ… o wiele odpowiedniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.