Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co miłują jeść Włosi
|Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co lubią konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w zasadzie ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej rzeczywiście długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.