owoce morza z mozzarellÄ…
|Rozkoszny, kojarzÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? NiewÄ…tpliwie, chodzi o mozzarellÄ™. Legendarny na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a gruntownie z rejonu Kampania. WÅ‚asnÄ… popularność zawdziÄ™cza nie wyÅ‚Ä…cznie to naturalnie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, niemniej jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A wiÄ™c potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… caÅ‚kiem innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciÄ…ga siÄ™, niemniej jednak równoczeÅ›nie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy wÅ‚oskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiÅ›cie serem nieczÄ™sto zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuÅ‚y seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie specyficzne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjÄ…tkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest nieustannie Å›wieży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
dania z wÅ‚oskÄ… mozzarellÄ…Â Â Â
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
SkÄ…d w zwiÄ…zku z tym wziąć kreatywny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć siÄ™ z tym, że innowacyjny wÅ‚oski ser bÄ™dzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy standardowego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie oznajmić jedno – w rzeczy samej warto dopÅ‚acić oraz nasycać siÄ™ pysznym smakiem.