ile kawy w kawie?

Kawa – skÄ…d jest oraz kiedy tak wÅ‚aÅ›ciwie zaczÄ™to jÄ… popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. z wizytą u baristy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film