Dotychczasowa kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje siÄ™ osobistymi tradycjami, obrzÄ…dkami oraz czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie z pierogami (które sÄ… niezwykle cenione na caÅ‚ym globie), schaboszczakom, mizeriÄ… oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje siÄ™ za krajowe, zwÅ‚aszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one Å‚Ä…czone w wiÄ™kszoÅ›ci wypadków z PolskÄ…. Można dostać je w wyjÄ…tkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… Å›wietnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostatecznoÅ›ci to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki najróżniejszych daÅ„, specyficznych dla różnych części Europy czy Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuÅ‚y i skÅ‚adniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak Å›ciÅ›le mówiÄ…c niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film